Gyldendal,  Krop og sind,  Psykologi

“Hvad er et menneske?” af Svend Brinkmann

I “Hvad er et menneske” af Svend Brinkmann har den unge fyr, Andreas og hans bedstemor, Anna aftalt at tage på dannelsesrejse sammen ned igennem Europa. Andreas er gymnasieelev og lider af angst og depression, hvilket hæmmer ham meget i hverdagen. Hans psykolog har introduceret ham for både meditation, psykoterapi og en overgang også antidepressiv medicin. Men forholdet til sin bedstemor, der bygger på en fælles litteraturhistorisk interesse, giver ham mere ro i sindet end noget andet kan. Hun bor i København, hvor han ofte tager med toget over for at besøge hende. Og lige så beroligende, han finder det at sidde i toget og lytte til dets mekaniske lyde, lige så beroligende er det også, når de to fører endeløse samtaler med hinanden.

Men nu hvor Andreas er færdig med 2.g og sommerferien lurer lige rundt om hjørnet, tager han toget til København for at besøge Anna. Men det foregår ikke længere i hendes hyggelige lejlighed inde i byen, men på Sankt Lukas Hospice i Hellerup, da hun er blevet alvorligt syg. Derfor er den dannelsesrejse, de to skulle have oplevet sammen, aflyst – i hvert fald for Annas vedkomende… For Andreas tager alligevel turen ned igennem Europa. En tur, der lærer ham ikke bare hvad et menneske har været og er i dag. Men også at han selv er et menneske, der uanset om han udadtil har noget tilfælles med andre mennesker, har alting tilfælles med dem.

Jeg vil anbefale “Hvad er et menneske” til enhver, der er interesseret i Svend Brinkmanns filosofiske og psykologiske tilgang til litteraturen. Det er en oplevelse i sig selv at læse sig frem til hans syn på, hvad et menneske egentlig er.

Tusind tak for anmeldereksemplaret til Gyldendal!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *